ERDOĞAN'IN NATO MESAJLARI

ADANA Haber Girişi : 15 Haziran 2021 07:03
ERDOĞAN'IN NATO MESAJLARI
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve sonrası ....

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve sonrası ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili ve heyetler arası görüşme sonra basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Küresel ekonomik ve güvenlik mimarisinde köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor. Son bir buçuk yıldır korona virüs salgını bu değişim sürecini daha da hızlandırmıştır. Ekonomiden, ticarete, toplumsal hareketlerden kamu güvenliğine kadar çok geniş bir yelpazede salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz. Salgınla beraber istikrarsızlığın İslam ve yabancı karşıtı ırkçı akımların dünyanın farklı köşelerinde yaygınlaştığını görüyoruz” dedi.

“Yardımların şarta bağlanması adalete ve hakkaniyet olan inancı da aşındırıyor”

Demokrasi ve demokratik değerlerin yara aldığını belirten Erdoğan, “Sorun çözme mekanizmaları işlerliklerini kaybediyor. Uluslararası toplum tarafından terk edilmiş olma düşüncesi sistemin çeperinde yer alan yoksun ülkeleri içe kapanmaya sürüklüyor. Salgınla beraber ekonomileri iyice kötüleşen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik yardımların şarta bağlanması adalete ve hakkaniyet olan inancı da aşındırıyor. Küresel ekonominin toparlanma ihtiyacı en üst safhada iken özellikle gelişmiş ülkelerin korumacı tedbirlere başvurması salgın kaynaklı ekonomik sorunların derinleşmesine sebep oluyor” dedi. 

“Akdeniz'den Karadeniz'e Avrupa'dan Asya'ya ittifak aktif rol üstlenmelidir”

“Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeği ile bir kez daha yüzleşiyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Dünyanın içinde bulunduğu bu manzara bize NATO'nun da üzerine inşa edildiği ittifak ve dayanışma ruhunun önemini göstermiştir. Küresel istikrarın muhafazasında NATO'nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır. Üye devletler kurucu ilkelerine sahip çıkmalı ve İttifakı güçlendirmelidir. Akdeniz'den Karadeniz'e Avrupa'dan Asya'ya güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir. Dönem sorumluluktan kaçma değil elini taşın altına koyma dönemidir. NATO'nun küresel sınamalar karşısında daha etkin insiyatifler üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldiğini belirten Erdoğan, “NATO Zirvesini küresel ölçekte kritik hadiselerin yaşandığı işte böyle bir atmosferde gerçekleştirdik. İttifakın önümüzdeki on yıllık yol haritasını teşkil edecek NATO 2030 sürecine ilişkin önemli kararların alındığı zirvemizi tamamladık. Zirve toplantımızda NATO'nun güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunduk. NATO'yu askeri bakımdan daha muhteşem hale getirirken, siyasi boyutunu da tahkim edecek adımların atılması yönünde kararlar aldık. Stratejik konseptin günümüz şartlarına uygun olarak güncellenmesi sürecini başlatan kararı onayladık. İttifakın yeni tehditlere mukavemet edebilmek amacıyla kendisini adapte ederken, güvenliğin, bölünmezliği dayanışma ve beraberlik başta olmak üzere temel ilkelerinden taviz vermemesi gerektiğini vurguladık” dedi. 

 

engin esenkurt

www.adanasoz.com

enginesenkurt

www.adanasoz.com.tr