“OLİMPİYATLAR KAR ÜZERİNDE YAPILIR KAN ÜZERİNDE YAPILMAZ”

ADANA GENEL Haber Girişi : 08 Şubat 2014 09:55
“OLİMPİYATLAR KAR ÜZERİNDE YAPILIR KAN ÜZERİNDE YAPILMAZ”
Antalya Çerkezler Derneği Başkanı Cihat Ercan, atalarının 1864 yılında Soçi kentinde soykırıma uğratıldıklarını öne sürerek 2014 Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de düzenlenmesine tepki gösterdi.
Türkiye’de yaşayan Kafkas göçmenleri, atalarının 1864 yılında Soçi kentinde soykırıma uğratıldıklarını öne sürerek 2014 Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de düzenlenmesine tepki gösterdi.
1864 yılında Rus Devleti ile Kafkas Türkleri arasında yaşanan soykırım ve sürgün iddiaları nedeniyle 2014 Kış Olimpiyatları'nın Soçi’de yapılmak istenmesi Kafkas Türklerinin tepkisine yol açtı. Türkiye Kafkas Federasyonu Üyesi olan Antalya Çerkezler Derneği'nin olimpiyatlara yönelik karşı propaganda olarak broşürler bastırıp Soçi’nin aslında bir Çerkez kenti olduğunu kamuoyuna anlatacağı belirtildi.

"RUSYA KABUL ETMİYOR”
Antalya Çerkezler Derneği Başkanı Cihat Ercan, Rus Devleti ile federasyon olarak görüşerek Soçi’nin bir Çerkez kenti olduğunu belirtmesini istediklerini buna karşın Rusya’dan olumsuz yanıt aldıklarını söyledi. Rusya’nın ısrarla direndiğini belirten Ercan, “Soçi’de kış olimpiyatlarını yapılmasının asıl nedeni Ruslar tarafından oranın bir Rus kenti olarak dünyaya duyurmaktır. Aslında Soçi Çerkezlerin topraklarıdır. Bu olimpiyatlara karşı çıkmamızın nedeni Soçi topraklarının Çerkezlere ait olduğunu Rusların kabul etmemesidir. Bir Ruslardan Soçi’nin bir Çerkez toprağı olduğunu belirtmesini istedik, fakat Rusya buna ısrarla direnmektedir” dedi.

"OLİMPİYATLAR KAR ÜZERİNDE YAPILIR, KAN ÜZERİNDE DEĞİL"
Olimpiyatlar için daha müsait yerlerin olmasına rağmen özellikle Soçi’nin seçilmesinin altında art niyetin yattığını kaydeden Ercan, olimpiyatların kan üzerinde yapılmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
"Olimpiyatlar için daha müsait olan Kuzey Kafkasya’daki Elbruz Dağı var. Olimpiyatları orada yapmayıp Soçi’de yaparak Soçi’nin bir Rus kenti gibi göstermek istiyorlar. Olimpiyatlar kar üzerinde yapılır, kan üzerinde yapılmaz. Çerkezler 'Atalarımızın kanları üzerinde oyun oynamayız' diyerek olimpiyatlara katılmak istemiyorlar. Federasyonumuz Rus Devleti ile 3 yıldır görüşüyor. Soçi topraklarının Çerkezlere ait olduğuna ilişkin olumlu bir cevap vermediler. Vermeyecekleri de bellidir."
Antalya Çerkezler Derneği Başkan Yardımcısı Haydar Timurlenk ise Çerkezlerin hak ettikleri itibarı kazanabilmeleri için çalışmalar yaptıklarını belirtti.