TSK'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

ADANA Haber Girişi : 23 Mart 2014 17:11
TSK'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
Başbakan Erdoğan Kocaeli mitinginde Suriye düşürülen savaş uçağının TSK tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye uçağını düşüren Türk Hava Kuvvetlerini ve komutanlarını tebrik etti.

Başbakan Erdoğan Kocaeli mitinginden Suriye uçağının düşürülmesini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, "Bugün bir Suriye uçağı bizim hava sahamızı ihlal etti. F-16'lar kalktı ve Suriye uçağını vurdu. Sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan tokadımız ağır olacak. Başta Genelkurmay başkanımız olmak üzere Hava Kuvvetlerini komutanlarımızı ve askerlerimi tebrik ediyorum. Mesele bu" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir süre önce yapılan açıklamada, Suriye füze sisteminin bir Türk jetine tacizde bulunduğunu duyurmuştu.

SURİYE SINIR İHLALİ YAPAN UÇAĞIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Türkiye'nin Suriye sınırında sınır ihlali yapan ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen savaş uçağı ile ilgili Suriye Devlet Televizyonuna konuşan bir askeri sözcü Suriye uçağının Türk jetleri tarafından düşürüldüğünü doğruladı.

Suriye'de adı belirtilmeyen askeri sözcü açıklamasında Suriye savaş uçağının düşürüldüğü doğruladı. Sözcü ayrıca düşürme olayı için "bariz saldırganlık" ibaresini kullandı. Sözcü pilotun müdahale sonrası paraşüt ile atladığını da ifade etti.

TSK'dan flaş açıklama

Genelkurmay Başkanlığı'nca "İki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14'de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Suriye'ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01'den itibaren Diyarbakır'daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı'na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14'de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir".